İnsan omurgası esas olarak 3 amaca hizmet eder.
Kemik yapı (omurlar), diskler ve bağlar, omurganın yapısını meydana getirmektedir. Kaslar bu yapıyı desteklerken, eklemler hareketliliği ortaya çıkartmaktadır. Sinir sistemi ise vücudun kontrolünü sağlamaktadır. Yandan bakıldığında omurganın düz olmayıp, 4 eğrilikten meydana geldiği görülür. Fizyolojik olarak bu eğrilerin gelişmesindeki amaç esnekliğe izin vererek, omurganın şok emici etkisine katkıda bulunmaktır.
Bel bölgesindeki sorunlar basit bir zorlanma ile oluşabildiği gibi sıklıkla kaza veya incinme sonucu da ortaya çıkabilmektedir. Uzun süreli araba kullanma, öne eğilme ve ağırlık kaldırma gibi faktörlerin eşliğinde zamanla bel ağrısı, son derece rahatsız edici bir sorun halini alabilir. Sağlıklı bir bele sahip olmanın anahtarı, gün boyu omurgada denge unsurunun sağlanmasıdır.
Oturma ve ayakta durma pozisyonlarında omurga kompleks bir şekilde yüklenir ve bel bölgesi yer çekimine karşı çalışarak üst gövdenin ağırlığını taşır. Omurga üzerine binen yükleri bir yastık gibi karşılayarak, fizyolojik eğriliklerinin de yardımı ile bu yükleri çevre dokulara dağıtabilmektedir.
Bozuk duruş şekli bel sorunlarına zemin hazırlayabilir, otururken ve ayakta dururken bu duruş şekillerinden kaçınılmalıdır (Resim 1 ve 2).
Ağırlık kaldırma, ağırlık taşıma ve uzanma sırasında önemli olan kaldıracağınız ve taşıyacağınız ağırlığın miktarı değil, bu işlemleri nasıl yapacağınızdır. Genel ağırlık kaldırma prensipleri aşağıdaki gibidir: