Kalça protezi ameliyatı, kalça ekleminin çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen ileri dereceli hasarında kullanılan bir yöntemdir. Uzun yıllardır kullanılan yöntem, hem ameliyat tekniklerindeki gelişmeler hem de protez teknolojisindeki ilerlemeler sayesinde günümüzde oldukça yüz güldürücü bir aşamaya gelmiştir. Hastadaki kalça ağrısını neredeyse tümüyle gidermekte, yürüme mesafesini çok önemli ölçüde artırmaktadır. İyi kalite dayanıklı malzemeler kullanıldığında oldukça tatminkar bir protez ömrü sağlanabilmektedir. Bununla birlikte klasik kalça protezi cerrahisinde, protezin yerinden çıkması, uzun yürüyüşte yorulma ve kalça yan tarafında ağrı ve aksama ile birlikte yürüyüş bozuklukları ile karşılaşılmaktadır. Bazı hastalarda ameliyat sonrası ortaya çıkan bacak boyu eşitsizliği de hasta mutsuzluğuna yol açmaktadır.
Daha iyi bir kalça protezi yapabilmek amacı ile robotik sistemler geliştirilmiştir. Çankaya hastanesi, dünyadaki en gelişmiş robot sistemini bir yıl önce getirterek, Çankaya ortopedi grubunun kullanımında hastaların hizmetine sunmuştur. Yirmi beş yıldır binlerce hastaya kalça protezi ameliyatı yapmış olan Çankaya ortopedi grubu, bu yeni teknoloji ile ülkemizde öncü bir adım atmıştır.
Robotik kalça protezi için uygun olan hastanın özel bir protokol ile bilgisayarlı tomografisi çekilmektedir (Resim 1). Bu tomografi Amerika Birleşik Devletleri’ndeki bir merkezde robotik cerrahi için kullanılan bilgisayar programı için gereklidir. Bu merkeze internet üzerinden gönderilen tomografi üzerinde çalışılarak hastaya en uygun protez boyutları seçilmektedir. Seçilen protezler üç boyutlu bir model üzerinde hastaya en uygun açılarda yerleştirilmektedir (Resim 2).
Hasta için oluşturulan bu model yine internet üzerinden hastanemizdeki özel bir bilgisayara yüklenmektedir. Ameliyatı yapacak cerrahlar gelen programı onayladıktan sonra robota yüklenmektedir. Ameliyat hastanın üç boyutlu kemik yapısını ekranlardan görerek robot kolu yardımı ile gerçekleştirilmektedir (Resim 3 ve 4).
Ameliyat öncesi yapılan planlamadan sapma sadece 1mm ve 1 derece ile sınırlı kalmaktadır. Pratik olarak, ameliyat öncesi yapılan ideal plan %100’e yakın doğrulukla gerçekleştirilmektedir. Bu oran klasik total kalça protezi ameliyatında %38-47 aralığındadır (Resim 5).
Bu olağanüstü teknolojik gelişme cerrahiyi daha verimli ve güvenli hale getirmektedir. Hastaya yansıması ise:
olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağladığı bu avantajlar robotik kalça protezi ameliyatını daha şimdiden klasik ameliyata göre çok üstün kılmaktadır. Her gün geliştirilen yeni yazılım ve makine teknolojisi gelecekte total kalça protezi ameliyatlarının tümüyle robotik olarak gerçekleştirileceğini düşündürmektedir. Robotik kalça protezi ameliyatının klasik kalça protezi ameliyatın göre tek olumsuz yanı kullanılan teknolojiye bağlı olarak daha pahalı olmasıdır. Hastalarımıza önerimiz; ekonomik olarak ödeme gücü yeterli olduğunda, total kalça protezi ameliyatının robotik teknoloji kullanılarak yapılmasıdır.
Bu konuda daha fazla bilgi almak için Robotik Diz ve Kalça Protezi Cerrahisi web sitemizi ziyaret ediniz.